От 2022 г. Търговският регистър ще бъде свързан с BRIS – Системата за взаимно свързване на търговските регистри

3 декември 2021, 14:19 692

Предстоят още две тестови фази до края на годината, а свързването ще бъде извършено в началото на следващата година

Първата фаза от процеса по тестване за свързване на Търговския регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS) е преминала успешно, съобщават от Агенцията по вписванията. Тестовете са изпълнили 22 предначертани сценария, при които Търговският регистър успешно взаимодейства с BRIS.

Част от сценариите демонстрират генериране на валидни заявки за заявяване на абонамент и възможност системите да разпознаят и обработят грешни данни. Тествана е и функцията за известяване на Европейската централна платформа в случай на ликвидация на дружество майка.

Проверена е и способността на Търговския регистър да приеме и обработи съобщения за промяна на кода на бизнес регистър на държава членка, включен в информационния обем на BRIS.

Успешно са тествани и работните процеси, утвърдени от Европейската комисия (ЕК), които съвпадат с внедрените и поддържани процеси в Търговския регистър на Агенцията по вписванията.

Агенцията ще премине през още две тестови фази съгласно Концепцията за интеграционно тестване на ЕК, а в началото на 2022 г. се очаква Търговският регистър да бъде напълно свързан с BRIS.

Целта на BRIS е да подобри трансграничния достъп до бизнес информация за дружества и свързани с тях предприятия в други държави членки. Системата улеснява дигиталната комуникация между регистрите на отделните страни членки като стандартизира начина, по който информацията в регистрите се достъпва от индивидуални потребители. Системата намалява и административните разходи в случаи на процедури по трансгранични сливания.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент