От 2022 г. акцизи и мита ще може да се плащат онлайн

22 ноември 2021, 11:34 721

Ще бъдат открити две нови сметки за плащания на публични задължения в БНБ – една за плащания по задължения по митническото законодателство, глоби и санкции, и друга – за плащания на задължения по акцизното законодателство

От 2022 г. задълженията по митническото и акцизното законодателство ще могат да се плащат онлайн – това съобщава на сайта си Агенция „Митници“, цитирана от „Кросс“. От 1 януари 2022 г. агенцията ще открие две нови сметки за плащания на публични задължения в БНБ – една за плащания по задължения по митническото законодателство, глоби и санкции, и друга – за плащания на задължения по акцизното законодателство.

Двете нови сметки ще заменят действащите в момента сметки за приходи в централния бюджет на Агенция „Митници“ в търговските банки.

Така ще отпадне изискването за въвеждане на код за вид плащане в платежните документи, с което ще се уеднаквят изискванията към банковите трансфери за погасяване на публични задължения в Република България с тези в Европейския съюз. Задължените лица ще могат да извършват преводи от територията на ЕС и България като използват еднакви платежни инструменти при банковите преводи за погасяване на публичните си задължения.

Така се намаляват и възможностите за грешка и броят на платежните нареждания, тъй като един платежен документ ще се използва за плащането на няколко задължения. Ще отпадне и необходимостта от разходи за банкови преводи при плащане към различни териториални дирекции на агенцията.

От Агенция „Митници“ ще предоставят и възможност за плащане на задълженията по митническо и акцизно законодателство чрез виртуален ПОС терминал в електронния портал на ведомството, както и физически терминали.

За плащанията по митническото законодателство се премахват кодът на вида плащане и разпределението по митническо учреждение от досега съществуващата виртуална сметка на задълженото лице. За всяко задължено лице по акцизното законодателство се въвежда виртуална сметка, в която за него ще се визуализират всички постъпили плащания, възникнали вземания и непогасени задължения за акциз при сделки в страната и лихви, считано от началото на 2022 г.

С тези промени икономическите оператори и гражданите, които извършват преводи директно към Агенция „Митници“, ще бъдат улеснени при плащанията на публичните си задължения и ще се възползват от редица предимства, посочват на сайта на ведомството.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент