От 1 януари 2023 г. родителите ще могат да ползват болничен за гледане на здрави деца до 12-годишна възраст, поставени под карантина

14 юли 2022, 17:37 2408

Това решиха депутатите при окончателното гласуване на първо и второ четене на измененията в Закона за здравето

От 1.01.2023 г. родителите ще имат възможност да ползват болничен за гледане на здраво дете до 12-годишна възраст, поставено под карантина. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на първо и второ четене на измененията в Закона за здравето.

В хода на разискванията между първо и второ четене, един от вносителите на законопроекта – д-р Силви Кирилов, направи редакционна поправка за датата на влизане в сила. Първоначално предложената дата – 1 юли 2022 г, беше коригирана на 1 януари 2023 г. Поправката се налага във връзка с постъпили становища на НОИ и Министерството на финансите за липса на осигурени средства при актуализацията на бюджета.

Законопроектът цели да запълни съществуващата законодателна празнота в Закона за здравето (съответно и в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда) относно временната неработоспособност при гледане на здраво дете, което е поставено под карантина. Вносителите отбелязват, че съгласно законодателството терминът „детско заведение“ се отнася за деца до 7-годишна възраст и така в обхвата не попадат училищата. Това води до невъзможност за родителите на деца до 12 г., поставени под карантина, да ползват болничен. Това, от своя страна, е в противоречие със Закона за закрила на детето, съгласно който деца до 12-годишна възраст не могат да бъдат оставяни без надзор. Поради тази причина в допълнителните разпоредби на Закона за здравето в тази хипотеза вече се включват и училищата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент