От 1 април здравната вноска за безработни лица става 28,40 лева на месец

4 март 2022, 15:17 463

От същата дата се увеличава и минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица – на 710 лева

От 1 април лицата, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на КСО, ще дължат по 28,40 лева на месец. От същата дата се увеличава и минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица – на 710 лева, напомня Националната агенция по приходите (НАП) в сайта си.

Съгласно Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание лица се осигуряват върху доход, който е не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. По този начин здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход, не по-малък от 355 лева и не по-голям от 3 400 лева на месец.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравната вноска за април 2022 г. следва да се внесе най-късно до 25 май 2022 г.

Всички лица, за които възниква задължение сами да внасят своите здравноосигурителни вноски, подават в НАП декларация Образец 7 – електронно, с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис ( КЕП), чрез Портала за е-услуги или в офиса на НАП по постоянен адрес. Санкцията за неподаване на посочената декларация е в размер от 500 до 1 000 лева.

От НАП напомнят също, че здравноосигурителните права на лицата, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои от началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от НЗОК. Прекъснатите здравноосигурителни права могат да бъдат възстановени при заплащане на всички дължими вноски за последните 60 месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент