От 1 април НАП дава достъп до е-услугите за предварителна регистрация на данъчно задължените лица по три специални режима

31 март 2021, 19:17 520

Предварителната регистрация ще е за специалните режими „извън Съюза, „в Съюза“ и „Внос“

От 1 април НАП дава възможност за предварителна регистрация чрез е-услуга на данъчно задължените лица, извършващи дейност, която попада в приложното поле на специалните режими „извън Съюза“, „в Съюза“ и „Внос“.

За режим „извън Съюза“ - данъчно задължените лица, които не са установени в ЕС и извършват доставки на услуги за крайни клиенти/потребители с място на изпълнение в държава от ЕС (вкл. България), могат да се регистрират в страната (като държава членка по идентификация) чрез е-услугата на НАП.

За режим „в Съюза“ данъчно задължените лица могат да се регистрират в страната (като държава членка по идентификация) чрез е-портала за регистрация на приходната агенция в следните случаи:

      1. Данъчно задължени лица, които са установени на територията на Република България (вкл. по постоянен обект) и които:

         - извършват по занятие доставки на услуги до бенефициенти от типа B2C и които бенефициенти са с място на изпълнение държава членка от ЕС, в която същото не е установено.

         - извършват дистанционни вътреобщностни продажби на стоки, като мястото на изпълнение е територията на държава членка на ЕС, в т.ч. и България.

      2. Данъчно задължени лица, които юридически не са установени в териториалните граници на ЕС, в случаите, когато превозването или изпращането на доставяните от данъчния субект стоки започва от България за:

         - дистанционни продажби на вещи/стоки в ЕС с място на изпълнение – територия на държава членка, в т.ч. и България.

      3. Данъчно задължени лица, които извършват вътреобщностни дистанционни продажби на стоки чрез електронен интерфейс (установен в или извън ЕС), чрез който се улесняват дистанционните продажби на стоки, с място на изпълнение на територията на държава членка на ЕС, в т.ч. България, както и при извършване на определени вътрешни дистанционни продажби на стоки.

По отношение на режим „Внос“ – данъчно задължените лица имат право да се регистрират в страната, респективно като държава членка по идентификация, посредством е-услугите на НАП, когато:

      1. Данъчно задължени лица, които са установени на територията на страната (в т.ч. по постоянен обект дори в хипотезите, когато задълженото лице не е установено на територията на ЕС със седалище и адрес на управление), по отношение на дистанционни продажби на стоки, които биват внасяни от трети страни или територии, с място на изпълнение на територията на държава членка на ЕС (в т.ч. България).

      2. Данъчно задължени лица, които не са установени на територията на ЕС и осъществяват дистанционни продажби, доставяни от трети страни или територии, с място на изпълнение на територията на държава членка на ЕС, в т.ч. България.

      3. Данъчно задължени лица, които извършват дистанционни продажби на стоки чрез електронен интерфейс (установен в или извън ЕС) и чрез който се улесняват дистанционните продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии, с място на изпълнение на територията на държава членка на ЕС, в т.ч. България.

ВАЖНО! По указания от НАП при регистрация в страната на неустановените търговци следва да бъдат идентифицирани посредством служебен номер, издаван по реда на чл. 84, ал. 3 от ДОПК.

Всички неустановени търговци следва да подадат заявление за издаване на служебен номер и едновременно с това да информират НАП за избрания от тях акредитиран представител. Последният трябва да заяви достъп до е-услугите на приходната агенция в качеството си на пълномощник/представител на неустановения търговец и да депозира заявление за регистрация към един от изброените по-горе специални режими.

Всички тези промени влизат в сила от 01.07.2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент