Образувано е тълкувателно дело във връзка с определянето на обезщетение за неимуществени вреди

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
19 февруари 2021, 17:10 788

Образувано е тълкувателно дело №1/2021 г. по описа на ВКС, ОСГТК, за уеднаквяване на практиката при определяне на справедливо обезщетение за неимуществени вреди, когато е налице съпричиняване от страна на пострадалия

С разпореждане на Председателя на ВКС от 18 февруари 2021 г. е образувано тълкувателно дело №1/2021 г. за приемане от Общото събрание на Гражданската и Търговските колегии (ОСГТК) на ВКС на тълкувателно решение по въпроса: „Когато в исковата молба пострадалият от деликт претендира обезщетение за неимуществени вреди в размер на определена сума, без да признава съпричиняване от своя страна, обвързан ли е съдът да приеме, че справедливото обезщетение за всички вреди е в рамките на претендираната сума, след което да намали обезщетението според установеното съпричиняване, или е обвързан да приеме, че справедливото обезщетение, след намаляването му според установеното съпричиняване, е в рамките на претендираната сума?“.

Делото е образувано по повод противоречива практика на състави на ВКС. Част от съставите на съда считат, че когато пострадал търси обезщетение, поисканата от него сума е максималната, която съдът може да присъди. Ако в процеса се установи, че той е съпричастен към настъпването на вредите, то съдът трябва да редуцира поисканото обезщетение. Другото становище поддържа тезата, че съдът винаги първо определя справедливото обезщетение, без да е обвързан с поисканата в иска сума, след което я намалява заради съпричиняването на вредите. В този случай съдът следи и за това тази намалена сума да не надвишава това, което пострадалият е поискал в петитума на исковата молба.

Съставянето на проекта за тълкувателното решение е възложено на съдиите Веска Райчева, която е и докладчик по делото, Бонка Йонкова и Ваня Атанасова.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент