ООН предвижда сериозно забавяне на глобалния икономически растеж през 2023 г.

26 януари 2023, 10:09 293

Основна отговорност за спада носят пандемията, войната в Украйна, инфлацията и климатичната криза

Глобалният икономически растеж ще се забави до 1,9% през настоящата година, а през 2024 г. ще достигне 2,7%, сочат данните от доклад на ООН, цитиран от БТА. За спада основна отговорност носят все още неотшумелите ефекти от пандемията от коронавирус, руската инвазия в Украйна, високата инфлация и климатичната криза.

Предишната прогноза на ООН беше за ръст от 3% през настоящата година. Докладът, наречен „Световна икономическа ситуация и перспективи“, изтъква, че ръстът през 2023 г. ще бъде един от най-ниските през последните десетилетия. Според него глобалната икономика ще започне да се съвзема догодина, тъй като някои от проблемите ще отшумят, но въпреки това перспективите остават много несигурни, тъй като „хиляди икономически, финансови, геополитически и екологични рискове остават“.

Според доклада слабият растеж в ЕС, САЩ и други развити икономики е повлякъл надолу глобалното развитие. За 2023 г. се предвижда ръст на американската икономика от едва 0,4% – спрямо 1,8% през 2022 г. Ръстът на ЕС ще бъде от само 0,2% – спрямо 3,3% през миналата година.

Докладът на ООН предвижда ускоряване на растежа на Китай до 4,8%, след като азиатската страна се отказа от политиката си на нулев ковид и започна да разхлабва паричната и фискалната си политика. През 2022 г. китайската икономика нарасна с 3%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент