Онлайн магазини, телекоми и консултанти – с най-много приходи по време на кризата

24 ноември 2020, 00:00 587

Секторът на информационните технологии също остава стабилен

Най-сериозен ръст на приходите по време на кризата е регистриран при онлайн магазините, телекомите и консултантските услуги. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от в. „Труд“, предаде БТА.

Оборотът в сектор „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ бележи ръст с 16% на годишна база. Вероятно причината за това е свързана с помощите от държавната хазна за предприятия, които са били засегнати от мерките срещу Covid-19. Много често документите, които трябва да се попълват за кандидатстване за тези помощи, се изготвят именно от консултантски дружества.

На годишна база в сектор „Далекосъобщения“ е отчетен ръст на оборота с 24,7%. Това увеличение по всяка вероятност се дължи на факта, че много хора продължават да работят от дома си, а през по-топлите месеци – в хотели край морето или планината. Това води до по-голяма потребление на интернет и мобилни телефони за осъществяване на комуникация между колеги.

През третото тримесечие на 2020 г. оборотът в пощенските и куриерските услуги също бележи ръст – с 19,4% спрямо същия период на миналата година.

По време на кризата онлайн магазините също са сред печелившите браншове, но през третото тримесечие ръстът в онлайн покупките се забавя. През второто тримесечие на годината имаше увеличение на оборота на куриерските услуги с 21,6% на годишна база и с 8,6% спрямо първото тримесечие. През третото обаче ръстът в сектора спрямо второто е с едва 1,7%, което е по-малко от ръста през 2019 г. Това показва, че вероятно ръстът в онлайн пазаруването се връща към нивата си отпреди кризата и че хората вече предпочитат да пазаруват повече в традиционни магазини.

Секторът на информационните технологии също се представя добре и бележи ръст на оборотите със 7,3% на годишна база. Въпреки това обаче приходите в бранша са значително по-малки спрямо миналата година.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент