Окончателно: Първоинстанционните съдилища ще правят първоначалната проверка за редовност и допустимост на касационните жалби и протести по АПК

20 февруари 2021, 11:47 632

Препис от жалбата или протеста ще се изпраща за отговор до ответника едва след извършване на проверката

В ДВ (бр. 15 от 19.02.2021 г.) е публикуван приетият на 10.02.2021 г. Закон за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Промените влизат в сила на 22.02.2021 г.

Основен момент е замяната на съда, компетентен да извършва проверката във връзка с редовността и допустимостта на касационната жалба/протест при постъпването ѝ/му. Това вече няма да бъде задължение на касационния, а на първоинстанционния съд, като се запазва познатият ред при проверката. Препис на ответника се изпраща за отговор едва след като бъде потвърдено, че протестът или жалбата отговаря на изискванията за форма и съдържание (включително и относно приложенията) и е допустим/а. Законът предвижда обаче касационната инстанция да упражнява последващ контрол за законосъобразност на извършената от първоинстанционния съд проверка.

На първоинстанционните съдилища се възлага преди изпращане на делото до горната инстанция да разгледат и направените към този момент искания за възстановяване на срока за оспорване, за освобождаване от такса, за предоставяне на правна помощ, както и за спиране на изпълнението или допускане на предварително изпълнение на оспорения административен акт.

По отношение на постъпилите във ВАС жалби до 22.02.2021 г. – законът изрично определя за приложим досегашния ред за тяхното разглеждане.

С промените изрично се включват текстове, с които да се уредят случаите, когато местно компетентният районен съд не може да разгледа делото (чл.133, ал.6 от АПК) или възникне спор за подсъдност между районни съдилища (чл.135, ал.3 от АПК). Тогава правомощията да препрати делото на друг съседен съд и да разреши спора се предоставят на съответен административен съд.

Нова ал.3 на чл.137 от АПК регламентира момента на връчване на призовки, съобщения или книжа, когато това се осъществява по електронен път. В този случай те се смятат за връчени в деня на изтеглянето им от адресата, а ако това не се случи в 7-дневен срок от изпращането, се приемат за връчени през първия ден след изтичане на срока за изтегляне.

В кодекса се добавят и нарочни текстове, които възлагат на съда служебно да следи за законосъобразното извършване на процесуалните действия от страните и, ако е необходимо, да им посочи как следва бъдат поправени. Записано е също така, че действията, съдържащи нецензурни думи, обиди и заплахи, се приемат за неизвършени, като се създават специални дефиниции за тези понятия. Изрично е въведена и разпоредба, оправомощаваща председателя на съдебния състав да налага глоби.

Изменения са направени и в материята за разноските. В чл.143, ал.3 и ал.4 от АПК се допуска, в случай на отхвърляне на оспорването и прекратяване на производството, разноски да могат да се присъждат на заинтересованите страни, за които актът се явява благоприятен, както и на ответника, но само когато със собственото си поведение не е създал повод да бъде заведено делото срещу него.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент