ОИСР: Растежът на световната икономика ще се забави до 2,7% през 2024 г.

29 ноември 2023, 17:18 166

Това ще стане на фона на повишени лихвени проценти в глобален мащаб, все още висока инфлация и военни конфликти

Темпът на растеж на световната икономика ще се забави леко през 2024 г. (до 2,7%) след 2,9% през 2023 г. Това ще стане на фона на повишени лихвени проценти в глобален мащаб, все още висока инфлация и военни конфликти, се посочва в ноемврийския доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише БТА.

Международната организация, чиято централа е в Париж, прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт ( БВП) ще нарасне до 3% през 2025 г., тъй като се очаква доходите да се повишат, а водещите лихви „вероятно да се понижат“. 

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква икономическият ръст на страните с развиващи се икономики да бъде по-висок от този на развитите индустриални държави. 

Икономиката на Европа ще нараства сравнително по-слабо спрямо тази на Северна Америка и на водещите азиатски страни, очаква ОИСР.

Организацията предвижда БВП на страните от еврозоната да нарасне с 0,9% през 2024 г., което ще представлява повишение спрямо прогнозирания ръст от 0,6% през 2023 г.  

Икономическото възстановяване след срива по време на пандемията от коронавирус се оказва „неочаквано устойчиво“ – въпреки руската военна инвазия срещу Украйна, която предизвика скок на инфлацията, и последвалото „агресивно“ повишаване на основните лихвени проценти от страна на водещите централни банки, посочва ОИСР. 

Международната организация предвижда най-голямата европейска икономика – на Германия, да нарасне с 0,6% през 2024 г. и с 1,2% през 2025 г., след като се понижи леко през тази година.

Ключов акцент в доклада на ОИСР е прогнозата, че двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай, ще забавят растежа си догодина.

Организацията предвижда нарастването американската икономика да се забави до 1,5% през 2024 г. при 2,4% през 2023 г. на фона на повишаването на основните лихви от страна на Управлението за федерален резерв на САЩ. Поскъпването на кредитирането поради повишаването на лихвите забавя ръста на инфлацията, но потиска икономическия растеж. ОИСР предвижда инфлацията в САЩ да се понижи от 3,9% през тази година до 2,8% през 2024 г. и 2,2% през 2025 г. 

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква растежът на БВП на Китай да се забави до 4,7% през идната година при 5,2% през 2023 г. Китайската икономика се забавя на фона на кризата в сектора на недвижимите имоти в страната, повишаващата се безработица и понижаването на износа. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент