ОИСР повиши прогнозата си за растежа на световната икономика до 2,9%

5 февруари 2024, 14:26 183

Организацията оставя непроменена глобалната си оценка за 2025 г. за растеж от 3%

Глобалната икономика е на път да се представи през настоящата година по-добре от очакваното само до преди няколко месеца, тъй като подобрената перспектива в САЩ компенсира слабостта на еврозоната, посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) при представянето на последните си актуализирани прогнози, съобщи БНР.

ОИСР вече очаква световният икономически растеж да отслабне през тази година до 2,9% от 3,1% през 2023 г., но при предишна прогноза през миналия ноември за експанзия от 2,7%.

В същото време базираната в Париж организация оставя непроменена глобалната си оценка за 2025 г. за растеж от 3%, когато се очаква икономическият растеж да бъде стимулиран от основните намаления на лихвите на централните банки с оглед на отшумяващия инфлационен натиск.

Икономиката на САЩ се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г. и с 1,7% през 2025 г., тъй като по-ниската инфлация повишава ефекта от растежа на заплатите и се очаква да предизвика намаляване на лихвените проценти, отбеляза в последния си доклад ОИСР. Само преди няколко месеца организацията прогнозираше нарастване на БВП на САЩ с едва 1,5%, като за следващата година прогнозата остана непроменена.

Тъй като Китай се бори с колебанията на пазара на недвижими имоти и слабото доверие на потребителите, ОИСР прогнозира забавяне на растежа на втората по сила световна икономика от 5,2% през 2023 г. до 4,7% през 2024 г. и до 4,2% през 2025 г. – без промяна спрямо ноемврийския доклад.

С оглед на забавянето на германската икономика, което натежава върху цялата еврозона, перспективите пред общия валутен блок се влошиха от ноември насам, като сега ОИСР вече очаква евроикономиката да нарасне с 0,6% през тази година след повишение с 0,5%, но при предишна прогноза за експанзия от 0,9%. За 2025 г. се очаква ускоряване на растеж до 1,3%, но при прогноза през ноември за повишение с 1,5%. 

Макар икономическите перспективи да имат различия при водещите икономики, инфлацията се охлажда по-бързо от очакваното от ноември насам както в САЩ, така и в еврозоната, докато в Китай остава без промяна, отбелязва в доклада си ОИСР. Това проправя пътя за намаляване на лихвените проценти, като Федералният резерв на САЩ се очаква да предприеме действия през второто тримесечие, а Европейската централна банка да го последва през третото тримесечие.

Атаките срещу морските пътища в Червено море обаче биха могли да увеличат инфлационния натиск, макар и умерено, посочват от ОИСР.

Изчислява се, че ако нарастването на транспортните разходи продължи, годишната инфлация на цените на внос в рамките на ОИСР може да се увеличи с близо 5 процентни пункта, добавяйки 0,4 процентни пункта към инфлацията на потребителските цени след около година.

ОИСР добавя, че „при липса на по-нататъшни неблагоприятни шокове в предлагането охлаждащият натиск върху търсенето би трябвало да позволи на общата и основната инфлация да спаднат допълнително в повечето икономики“. За страните от Г-20 базираната в Париж организация прогнозира инфлация от 2,6% през 2024 г. и забавяне до 2,4% през 2025 г., достигайки целта от 2% до края на 2025 г. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент