ОИСР подкрепя идеята за временно увеличение на данъците за енергийните компании

15 март 2022, 14:58 445

Целта е да се финансират мерки за облекчаване на потребителите, засегнати от увеличението на цените на електроенергията

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман определи като „справедливо“ предложението за временно увеличаване на облагането на енергийните компании, за да се финансират мерки за облекчаване на потребители, засегнати от увеличението на цените на електроенергията, предаде БТА.

По време на икономически форум, проведен в Мадрид, Корман коментира, че тази стъпка е била предприета в Италия и Румъния. Според него предвид печалбите, трупани от големите групи в сектора, правителствата трябва сериозно да обмислят тази идея.

Освен тези краткосрочни инициативи, генералният секретар на ОИСР смята за необходимо да се увеличат усилията за гарантиране на сигурността на предлагането на енергия, преди всичко в Европейския съюз, който е силно зависим от руския газ и петрол.

ОИСР, която обединява развитите страни, в края на февруари обяви, че е спряла процеса на присъединяване на Русия и ще закрие своето представителство в Москва в отговор на руската инвазия в Украйна.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент