ОИСР: Глобалната икономика показва признаци на подобрение

7 юни 2023, 12:08 243

Рисковете от спад обаче се запазват

По-ниските цени на електроенергията отслабват натиска върху общата инфлация и бюджета на домакинствата, но устойчивата основна инфлация и по-високите лихви оказват все по-голямо влияние върху икономиката. Това се посочва в икономическите прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи БТА.

Глобалната икономика показва признаци на подобрение, но подемът остава слаб на фона на значителните рискове за спад. По-ниските цени на електроенергията спомагат да се понижи общата инфлация и отслабват натиска върху бюджета на домакинствата, като по-ранното от очакваното отваряне на Китай е дало импулс на глобалната икономическа дейност. Основната инфлация обаче продължава да е устойчива и влиянието на по-високите лихви се усеща все повече в икономиката, се посочва в доклада.

Глобалният растеж се е стабилизирал, но подобрението е крехко

Глобалният растеж на брутния вътрешен продукт ( БВП) през 2023 г. ще е 2,7% – най-ниското годишно равнище от световната финансова криза, като се изключи пандемичният период през 2020 г., според прогнозата на ОИСР. За 2024 г. се предвижда незначително подобрение до 2,9%. Годишният растеж на БВП ще е под тенденцията както през 2023 г., така и през 2024 г., въпреки че постепенно ще нарасне през 2024 г. на фона на по-умерената инфлация и укрепването на реалните доходи.

Основната инфлация остава висока

Основната инфлация се е понижила в повечето икономики през последните месеци заради спада при цените на електроенергията, въпреки че цените на хранителните стоки и услугите са продължили да се повишават бързо. Основната инфлация продължава да е упорито висока.

ОИСР предвижда общата инфлация да е 6,6% през 2023 г. и да се понижи до 4,3% през 2024 г.

Заплати и доходи

Комбинацията от висока инфлация и незначително увеличение на заплатите е довела до спад на реалните заплати през 2022 г. Много правителства са предоставили широка подкрепа, за да смекчат влиянието върху домакинствата на високите цени на електроенергията и хранителните стоки. Според прогнозата на ОИСР реалните заплати ще спрат да се понижават в повечето страни от ОИСР.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент