Обзор на висящите тълкувателни дела във ВКС към началото на 2022 г.

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
7 януари 2022, 13:57 1060

Общият брой на нерешените тълкувателни дела в различните колегии на ВКС е 26

Справка в сайта на ВКС показва, че се очакват тълкувателни решения по 26 дела. Техният брой според колегията, пред която са образувани, е следният: пред Гражданската колегия – 8 дела; пред Търговската колегия – 1 дело; пред Наказателната колегия – 2 дела; пред Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии – 15 дела. По-долу можете да видите пълен списък на нерешените дела, както следва:

 

Висящи дела пред Гражданската колегия:

1. Тълкувателно дело № 5/2021 г. на ОСГК е образувано с разпореждане на председателя на ВКС на 20.12.2021 г. Делото трябва да даде отговор на въпроса: „Подлежи ли на прекратяване трудовото правоотношение с педагогически специалист, осъден за умишлено престъпление от общ характер, когато това е станало преди влизане в сила на ЗПУО /обн. ДВ бр.79/13.10.2015 г., в сила от 01.08.2016 г./ и на разпоредбата на чл.330, ал.2, т.10 КТ, или в тези случаи съгласно § 27, ал.1 от ПЗР на ЗПУО правото на лицето да заема длъжността се преценява според действалите в отменения Закон за народната просвета изисквания за заемане на съответната длъжност?“.

 

2. Тълкувателно дело № 4/2021 г. на ОСГК е образувано с разпореждане на председателя на ВКС на 15.10.2021 г. То трябва да отговори на следните въпроси:

            „1. Представляват ли „имущество“ по смисъла на § 1, т. 4 от ДР на ЗПКОНПИ и участват ли при определяне размера на несъответствието, съобразно нормата на § 1, т. 3 от ДР на ЗПКОНПИ, получените от проверяваното лице парични средства с неустановен законен източник, както и сумите от придобитото и впоследствие отчуждено друго имущество, за което не е установен законен източник на средства за придобиването му, в случай че те не са налични в патримониума на лицето в края на проверявания период?

2. Следва ли ответникът да бъде осъден да заплати в полза на държавата паричната равностойност на получените суми с неустановен законен източник, както и сумите от придобитото и впоследствие отчуждено или липсващо друго имущество, за което не е установен законен източник на средства за придобиването му, в случай че те не са налични в патримониума на лицето в края на проверявания период и не е установено преобразуването им в друго имущество?“

 

3. Тълкувателно дело № 3/2021 г. на ОСГК по въпроса: „Може ли съсобственик да предяви отрицателен установителен иск за собственост за идеални части от имота, надхвърлящи собствената му идеална част?“ е образувано на 11.10.2021 г.

 

4. Тълкувателно дело № 2/2021 г. на ОСГК по въпроса: „Необходимо ли е, за да се извърши делбата по реда на чл. 353 ГПК, допуснатите до делба имоти да са еднакви по вид и предназначение (еднородни)?“ е образувано на 21.05.2021 г. Делото е насрочено за закрито заседание на 24.03.2022 г., когато ще бъде обсъден и гласуван изготвеният по делото доклад.

 

5. Тълкувателно дело № 1/2021 на ОСГК е образувано на 10.03.2021 г. То трябва да даде отговор на въпроса: „Допустимо ли е ненавършило пълнолетие дете да направи отказ от наследство и представлява ли той отказ от права по смисъла на чл. 130, ал. 4 СК?“. На проведеното заседание на 16.12.2021 г. е обсъден и гласуван докладът по делото. ОСГК ще трябва да отговори и на въпроса: „При издаването на разрешение от районния съд по реда на чл.130, ал.3 СК, за извършване на действия на разпореждане с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на детето, необходимо ли е да се изисква представяне на доказателства за приемане на наследството по опис и представлява ли молбата за издаване на това разрешение конклудентно действие, с което може да се приеме наследството от непълнолетно лице?”. По делото е насрочено заседание на 19.05.2022 г.

 

6. Тълкувателно дело № 2/2020 г. на ОСГК по въпроса: „Допустимо ли е и при какви предпоставки съдът да допусне по реда на Закона за гражданската регистрация промяна на данните в съставените актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален?“ е образувано с разпореждане на председателя на ВКС на 26.06.2020 г. поради противоречие в практиката на ВКС по чл.290 от ГПК. Насрочено е закрито заседание на 03.02.2022 г., когато ще бъде обсъден и гласуван докладът по тълкувателното дело.

 

7. Тълкувателно дело № 1/2020 г. на ОСГК следва да даде отговор на въпроса: „При отчитане и заплащане на положените часове нощен труд от служители на Министерството на вътрешните работи приложими ли са разпоредбите на Кодекса на труда и на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (в частност разпоредбата на чл. 9, ал. 2 от същата наредба), или следва да се прилагат разпоредбите на специалния Закон за Министерството на вътрешните работи и на издадените въз основа на него подзаконови нормативни актове?“. Делото е образувано на 26.02.2020 г. На 26.11.2020 г. е проведено открито и закрито съдебно заседание, на което е разгледан изготвеният по делото доклад.

 

8. Тълкувателно дело № 4/2019 г. на ОСГК е образувано на 01.11.2019 г. и се очаква да даде отговор на материалноправния въпрос: „При извършен строеж от съпрузи по време на брака им без учредено право на строеж в поземлен имот, съсобствен между единия съпруг и трето лице, придобива ли се в режим на съпружеска имуществена общност частта от построеното, съответстваща на правата на съпруга от съсобствеността върху терена?“. Делото е насрочено за 24.03.2022 г., когато ще бъде обсъден изготвеният проект на тълкувателно решение.

 

Висящи дела пред Търговската колегия:

С разпореждане от 06.03.2020 г. е образувано Тълкувателно дело № 1/2020 г. на ОСТК. По делото е проведено открито заседание за изслушване на становища на 29.06.2021 г. Въпросите, по които се очаква Общото събрание на Търговската колегия да се произнесе, са следните:

1. По какъв ред се прекратява еднолично дружество с ограничена отговорност при смърт на едноличния собственик на капитала и управител на дружеството и бездействие на наследниците му?

2. Допустим ли е иск по чл. 74, ал. 1 ТЗ за отмяна на решение на Общо събрание на съдружниците в ООД за освобождаване на управител, ако по предходна точка от дневния ред е прието решение за изключване на управителя като съдружник?

3. Приложима ли е санкцията по чл. 126 ТЗ по отношение на съдружник за действия, визирани в чл. 126, ал. З, т. 1-3 ТЗ, но извършени от него в качеството му на управител, или отговорността му може да бъде реализирана само по реда на чл. 145 ТЗ?

4. Кой орган на дружеството с ограничена отговорност е легитимиран да получи уведомлението на управителя за заличаването му по реда на чл. 141, ал. 5 ТЗ?

5. Легитимиран ли е напускащият по реда на чл. 125, ал. 2 ТЗ съдружник сам да заяви вписване в ТРРЮЛНЦ на прекратяване на участието му в ООД в случай на бездействие на органите на дружеството по приемане на решение за освободените му дялове и вписване на промяната в Търговския регистър?

6. Какви са правомощията на съда при обжалване на отказ по чл. 25, ал. 5 ЗТРРЮЛНЦ в хипотезата на липса на указания по чл. 22, ал. 5 ЗТРРЮЛНЦ от длъжностното лице по регистрацията?

7. Допустимо ли е вписване в ТРРЮЛНЦ на разпоредителна сделка с дружествени дялове по реда на чл. 129 ТЗ при наличието на вписан запор, или при невписани предходни продажби? Отрицателната предпоставка по чл. 129, ал. 1, предл. 2 ТЗ приложима ли е при прехвърляне на дялове между съдружници?

8. Допустимо ли е по реда на чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ да бъдат обжалвани други актове на длъжностните лица по регистрацията, отразени в електронните регистри, извън отказите, постановени по подадени заявления за вписване, заличаване и обявяване на актове?

 

Висящи дела пред Общото събрание на гражданската и търговската колегии:

1. Тълкувателно дело № 4/2021 г. на ОСГТК е образувано на 07.12.2021 г. На 05.05.2022 г. по делото ще се проведе открито съдебно заседание. Въпросите, по които съдиите следва да се произнесат, са следните:

1. Допустимо ли е касационно производство, останало висящо след частичен отказ по чл. 233 ГПК от спорното право пред ВКС, в резултат на което процесуално действие цената на предявения иск е под прага, установен в чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК?

2. Какви са правните последици при частичен отказ от иск, заявен по реда на чл. 233 ГПК в касационното производство, относно частта от спорното право, с разглеждането на която съдът е десезиран, и останалата част от спорното право, по отношение на която не е налице десезиране по спора?“

 

2. Тълкувателно дело № 3/2021 г. е образувано с разпореждане на председателя на ВКС на 10.11.2021 г. по въпроса: „Дали причинените от деликт пропуснати ползи трябва да бъдат доказани със сигурност, както трябва да бъдат доказани със сигурност пропуснатите ползи, причинени от неизпълнение на договорно задължение?“.

 

3. Тълкувателно дело 2/2022 г. е образувано по искане на председателя на Висшия адвокатски съвет, за да даде отговор на следните въпроси:

„1. Какъв е обхватът на съдебната проверка по реда на чл. 463 ГПК относно законосъобразността на оспорваното разпределение - ограничен ли е съдът от оплакванията в жалбата, или може служебно да провери законосъобразността на обжалваното разпределение?

2. Какви са правомощията на съда след отмяна на обжалвано пред него разпределение, изготвено от СИ, респ. след отмяна на решение на окръжния съд, с което се потвърждава оспореното разпределение - да реши въпроса по същество, като сам извърши ново разпределение, или да върне делото на СИ, респ. на окръжния съд за извършване на ново разпределение?

3. Ползват ли се с привилегията по чл. 136, ал. 1, т. 1 ЗЗД дължимите, но незаплатени авансово от взискателя такси по изпълнителното производство?

4. Представлява ли таксата „битови отпадъци" привилегировано вземане по чл. 136, ал. 1, т. 2 ЗЗД?“.

По делото ще се проведе открито заседание на 10.03.2022 г.

 

4. Тълкувателно дело № 1/2021 г. е образувано на 18.02.2021 г. То трябва да отговори на въпроса: „Когато в исковата молба пострадалият от деликт претендира обезщетение за неимуществени вреди в размер на определена сума, без да признава съпричиняване от своя страна, обвързан ли е съдът да приеме, че справедливото обезщетение за всички вреди е в рамките на претендираната сума, след което да намали обезщетението според установеното съпричиняване, или е обвързан да приеме, че справедливото обезщетение, след намаляването му според установеното съпричиняване, е в рамките на претендираната сума?“. По делото ще се проведе закрито заседание на 14.04.2022 г., когато се очаква да се обсъди и гласува изготвеният проект за тълкувателно решение.

 

5. Тълкувателно дело № 7/2020 г. на ОСГТК по въпроса: „Задължителни или факултативни необходими другари са страните по договор в производството по предявен от трето лице иск за нищожност на договора?“ е образувано на 03.12.2020 г. По делото ще се проведат открито и закрито съдебно заседание на 12.05.2022 г.

 

6. Тълкувателно дело № 6/2020 г. на ОСГТК, което трябва да даде отговор на въпроса: „Подлежат ли на отмяна по реда на чл. 303 и сл. ГПК влезлите в сила постановления по чл. 496, ал. 1 ГПК за възлагане на недвижими имоти?“, е образувано на 30.11.2020 г. по предложение на ръководителите на Гражданската и Търговската колегии. Делото е насрочено за разглеждане, обсъждане и гласуване на изготвения доклад на 14.04.2022 г.

 

7. Тълкувателно дело № 5/2020 г. на ОСГТК е образувано по въпроса: „За приложението на чл. 26, ал. 2, пр. 2 и чл. 31, ал. 1 от ЗЗД – нищожен поради липса на съгласие или унищожаем е договорът, сключен от дееспособно лице, ако то при сключването му е било в състояние на трайна неспособност да разбира или да ръководи действията си?” на 30.10.2020 г. По делото е проведено закрито съдебно заседание на 11.02.2021 г., когато съдиите са разгледали въпроса дали правният въпрос не следва да се редактира по следния начин: „Нищожен поради липса на съгласие на основание чл. 26, ал. 2, пр. 2 ЗЗД или унищожаем на основание чл. 31, ал. 1 ЗЗД е договорът, сключен от дееспособно лице, ако то при сключването му е било в състояние на трайна неспособност да разбира или да ръководи действията си?“. На 07.04.2022 г. по делото ще се проведе заседание, на което се очаква да бъде обсъден и гласуван изготвеният по делото доклад.

 

8. Тълкувателно дело № 4/2020 г. на ОСГТК по въпроса: „Може ли съдът, сезиран с иск по чл. 19, ал. 3 ЗЗД на купувача, който не е изплатил напълно договорената цена, да обяви за окончателен по реда и при условията на чл. 362, ал. 1 ГПК предварителен договор за покупко-продажба, съдържащ уговорка, че окончателният договор ще се сключи след заплащане на цялата цена?“ е образувано на 07.08.2020 г. Делото е образувано заради противоречива практика на ВКС по приложението на чл.19, ал.3 от ЗЗД и чл.362, ал.1 от ГПК. Делото е насрочено за 21.04.2022 г., когато се очаква да бъде обсъден и гласуван изготвеният по него доклад.

 

9. Тълкувателно дело № 3/2020 г. на ОСГТК трябва да даде отговор на въпроса: „От кой момент поражда действие отмяната на ППВС № 3/18.11.1980 г., извършена с т. 10 от ТР № 2/26.06.2015 г. по тълк. д. № 2/2013 г. на ОСГТК на ВКС, и прилага ли се последното за вземания по изпълнително дело, което е образувано преди приемането му?“. Делото е образувано на 20.02.2020 г. по предложение на председателя на Висшия адвокатски съвет, като е насрочено за закрито съдебно заседание на 17.02.2022 г.

 

10. Тълкувателно дело № 2/2020 г. на ОСГТК е образувано, за да даде отговор на въпросите:

1. При направено възражение за прихващане (съдебна компенсация) от кой момент се считат погасени двете насрещни вземания, когато едно от тях или и двете са спорни/неликвидни, респективно от кой момент поражда действие съдебното възражение за прихващане?

2. При произнасяне на съда (с уважаване, съответно отхвърляне) по заявено възражение за прихващане с вземане на ответника, надвишаващо по размер исковата претенция, силата на пресъдено нещо цялото вземане на ответника ли обхваща, или само тази част, съответстваща на размера на иска?

3. При уважаване на възражението в хипотезата на т. 2 може ли ответникът да претендира разликата до пълния размер на своето вземане в последващ процес?

Делото е образувано на 20.01.2020 г. по предложение на председателя на Висшия адвокатски съвет. На 03.12.2020 г. е проведено заседание за приемане на доклада по делото. С разпореждане от 28.10.2021 г. на председателя на ВКС е определена нова комисия за изготвяне на проект за тълкувателно решение и делото е насрочено за 10.02.2022 г. за закрито заседание.

 

11. Тълкувателно дело № 1/2020 г. на ОСГТК е образувано на 16.01.2020 г. по въпроса: „Длъжен ли е съдът служебно да следи за нищожността на правни сделки, които са от значение за решаване на правния спор, или следва да се произнесе по въпроса за нищожността само ако заинтересованата страна е направила съответно възражение за нищожност?“. С разпореждане от 28.10.2021 г. на председателя на ВКС е определена нова комисия за изготвяне на проект за тълкувателно решение и делото е насрочено за 17.03.2022 г. за закрито заседание.

 

12. Тълкувателно дело № 5/2019 г. на ОСГТК, което трябва да даде отговор на въпроса: „При уговорено погасяване на главното задължение на отделни погасителни вноски с различни падежи, от кога тече шестмесечният срок по чл. 147, ал. 1 ЗЗД – от датата на падежа за всяка вноска или от настъпване на изискуемостта на целия дълг, включително в хипотеза на предсрочна изискуемост?“, е образувано на 31.10.2019 г. По делото е проведено открито и закрито заседание на 05.11.2020 г., на което са изслушани всички становища, постъпили по делото, и е обсъден докладът по него. НА 09.12.2021 г. е проведено закрито заседание за обсъждане и гласуване на проекта за тълкувателно решение.

 

13. Тълкувателно дело № 4/2019 г. на ОСГТК по въпроса: „До кого следва да бъде адресирано изявлението на длъжника за признаване на вземането му, за да е налице прекъсване на давността на основание чл. 116, б. „а” ЗЗД?“ е образувано по 30.10.2019 г. На 17.02.2022 г. ще се проведе закрито заседание, на което да се обсъди и гласува окончателният доклад по делото.

 

14. Тълкувателно дело № 3/2019 г. на ОСГТК е образувано по въпроса: „Гражданско или търговско е дело с предмет правоотношения, възникнали по договор за изпълнение на строителни работи, сключен между физическо лице и търговец във връзка с упражняваното от него занятие, и какъв е прагът за достъп до касационно обжалване на въззивното решение по делото?“ на 22.07.2019 г. На 27.01.2022 г. ще се проведе заседание, на което да се обсъди и гласува предложението за тълкувателно решение по делото.

 

15. Тълкувателно дело № 2/2018 г. на ОСГТК по въпроса: „Подлежи ли на касационно обжалване определение на апелативен съд, с което е потвърдено преграждащо развитието на производството определение или разпореждане на окръжен съд като въззивна инстанция?“ е образувано на 07.02.2018 г. Насрочено е заседание на 10.02.2022 г.

 

Висящи дела пред Наказателната колегия:

1. Тълкувателно дело № 1/2020 г. на ОСНК по въпроса: „Предоставянето по занятие на заеми/кредити със средства, които не са набрани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства, представлява ли банкова дейност и нейното осъществяване без разрешение, осъществява ли състава на престъпление по чл. 252, ал. 1 НК?“ е образувано на 07.08.2020 г. Делото е разгледано на 27.05.2021 г.

 

2. Тълкувателно дело № 1/2018 г. на ОСНК е образувано по повод необходимостта от отмяна на постановления на Пленума на Върховния съд (за периода 1953 – 1994 г.), които са изгубили своето значение. Последното заседание по делото е проведено на 14.12.2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент