Обявите за работа с 13% по-малко

11 ноември 2020, 00:00 542

22% от обявите са за сектор „Търговия и продажби“

Според информация, предоставена от един от сайтовете за търсене и предлагане на работа, обявите за месец октомври бележат спад с 13%, предава БТА. Това намаление идва на фона на два поредни месеца – август и септември, през които бе отбелязан ръст.

По-малко публикувани обяви има за секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, където предложенията са намалели с 43%, за „Строителство“ със 17% и за „Търговия и продажби“ с 16%. Подобна тенденция се забелязва и в IT сектора.

Този спад може да бъде обяснен със сезонния характер на някои браншове, както и с факта, че отново са в сила по-строги мерки срещу пандемията –  в София нощните заведения са затворени за срок от 14 дни, а за останалите има вечерен час.

 

Сектор „Търговия и продажби“ осигурява най-голям дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от „Производство“ (15%) и „1Т“ (12%). Това сочат данните, въпреки отчетения за октомври спад.

 

По градове статистиката сочи, че за София обявите за работа са с 10% по-малко спрямо септември, за Пловдив спадът е 15%, за Варна – 19%, за Бургас – 22%, за Русе – 9%, а за Стара Загора – 18%.

48% от обявите за работа, публикувани през периода, са за заетост в столицата.

 

 

 

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент