Общо 10,3 млн. лева получиха над 2 500 компании, наели безработни

18 февруари 2021, 10:03 685

Средствата са изплатени по програмата „Заетост за теб“, която е част от пакета антикризисни мерки

Общо 10,3 млн. лева са били предоставени на 2 587 компании, наели безработни лица. Средствата са изплатени по програмата „Заетост за теб“, която е част от пакета антикризисни мерки за подпомагане на хора, останали без работа вследствие на пандемията и ограничителните мерки, предаде „Труд“.

От Министерството на труда и социалната политика уточняват, че с помощта на средствата са разкрити нови работни места и са наети 10 692 безработни лица. В края на ноември 2020 г. условията по проекта бяха облекчени, като по него вече могат да се наемат безработни до 6 месеца, а не както беше преди това – до 3 месеца.

Наетите безработни лица по програмата „Заетост за теб“ могат да се назначават на пълен или на непълен работен ден (минимум 4 часа). Целта е да се гарантира устойчивост и работодателите да запазят заетостта на 75% от подкрепените лица за периода, равен на половината от този, в който е получавал субсидия за тях. Увеличава се и максимално допустимият размер за заявени нови работни места, за които работодателят може да кандидатства. За предприятия с до 10 души персонал се допуска наемане на до четирима нови служители, до 50 души персонал – 20 нови служители, а до 250 души персонал – до 50 нови служители. За по-големите компании, с персонал от над 250 служители, се разрешава наемането на до 100 безработни лица.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент