Общият индекс на производството за бизнес услугите нараства с 0,8% на месечна база през януари 2024 г.

5 април 2024, 11:21 64

Спрямо януари 2023 г. е регистрирано увеличение с 3,3%

През януари 2024 г. общият индекс на производството за бизнес услугите нараства с 0,8% в сравнение с предходния месец, сочат предварителните и сезонно изгладени на НСИ.

Спрямо януари 2023 г. е регистрирано увеличение с 3,3% на календарно изгладения индекс на производството в „Бизнес услуги“.

Месечни изменения

Увеличение спрямо предходния месец е регистрирано при „Административни и спомагателни дейности“ – с 12,1%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 11,1%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 2,6%, и „Транспорт, складиране и пощи“ – с 0,8%. При „Хотелиерство и ресторантьорство“ индексът остава на същото равнище. Понижение се наблюдава при „Операции с недвижими имоти“ – с 3,7%.

Годишни изменения

На годишна база нарастване е отчетено при „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 8,4%, „Административни и спомагателни дейности“ – с 6,7%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 5,6%, и „Транспорт, складиране и пощи“ – с 1,8%. Намаление се наблюдава при „Операции с недвижими имоти – с 3,6%, и „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 2,4%.

От 2024 г. НСИ започва да публикува месечни Индекси на производството в услугите съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2019/2152 на Европейския парламент и на Съвета за европейската бизнес статистика. Целта на производствения индекс е да измерва промените в обема на продукцията на месечни интервали. Индексите на производството в услугите се изчисляват чрез дефлиране на индексите на оборота за всяка дейност със съответните индекси на цени на производител.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент