Общият индекс на производството в областта на бизнес услугите нараства с 3,2% на годишна база през март 2024 г.

6 юни 2024, 11:23 127

На месечна база индексът остава без промяна

През март 2024 г. общият индекс на производството в областта на бизнес услугите е без изменение спрямо предходния месец, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

В сравнение с март 2023 г. е регистрирано увеличение с 3,2% на календарно изгладения индекс.

Месечни изменения

Увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в секторите „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 1,1%, „Транспорт, складиране и пощи“ – с 0,8%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 0,4%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 0,2%. Понижение се наблюдава в секторите „Операции с недвижими имоти“ – с 2,9%, и „Административни и спомагателни дейности“ – с 2,4%.

Годишни изменения

На годишна база нарастване е отчетено в следните сектори: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 9,4%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – със 7,9%, и „Транспорт, складиране и пощи“ – с 2,1%. Намаление е регистрирано в секторите „Операции с недвижими имоти“ – с 5,7%, „Административни и спомагателни дейности“ – с 4,5%, и „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 0,2%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент