Общият индекс на цените на производител в страната се понижава на месечна база с 1,3% през юни 2023 г.

Милен Николов
Редактор
28 юли 2023, 13:53 207

Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, а повишение – в добивната промишленост

Общият индекс на цените на производител в страната се понижава с 1,3% през юни 2023 г. спрямо предходния месец, показват данните на НСИ. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5,2%. В добивната промишленост е отчетено нарастване – с 1,1%, а в преработващата промишленост не се наблюдава изменение на цените.

По-високи цени в преработващата промишленост са регистрирани при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета ­– с 1,1%, производство на лекарствени вещества и продукти – с 0,8%, производството на мебели и производство, некласифицирано другаде – с по 0,7%. Понижение на цените се наблюдава при производството на химични продукти – с 4,6%, и производството на основни метали – с 3,7%.

Общият индекс на цените на производител намалява с 10,9% през юни 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. Значителен спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 24,7%, в преработващата промишленост – с 5,5%, и в добивната промишленост – с 4,2%.

В преработващата промишленост съществено намаление на цените е отчетено при производството на основни метали – с 18,4%, както и при производството на химични продукти – със 17,8%. Значителен ръст на цените е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 46,3%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 22,3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 2,4% през юни 2023 г. спрямо предходния месец. Понижение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5,8%, в добивната промишленост – с 0,9%, и в преработващата промишленост – с 0,4%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при производството на химични продукти – със 7%, производството на основни метали – с 2,2%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 1,1%. Повишение на цените е регистрирано при производството на лекарствени вещества и продукти – с 1%, и производството на тютюневи изделия – с 0,9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава с 11,4% в сравнение с юни 2022 г. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 24%, в преработващата промишленост – с 2,4%, и в добивната промишленост – с 0,5%.

Спрямо юни 2022 г. спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти – с 26,5%, и производството на основни метали – с 22,1%. Значителен ръст на цените е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 60,8%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 37,3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 19,6%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 19%.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 0,8% през юни 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. се наблюдава намаление с 10,2%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент