Общият индекс на цените на производител в промишлеността в страната се понижава с 0,6% на месечна база през февруари 2024 г.

Милен Николов
Редактор
29 март 2024, 13:25 87

На годишна база намалява с 9,3%

Общият индекс на цените на производител в промишлеността в страната се понижава с 0,6% през февруари 2024 г. спрямо предходния месец, показват данните на НСИ. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7,1%. Покачване се наблюдава в добивната промишленост – с 4,1%, и в преработващата промишленост – с 1,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 5,8%, при производството на напитки, както и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с по 1,8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 1,6%. Понижение на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – със 7%, при производството на лекарствени вещества и продукти – с 4,9%, както и при производството на електрически съоръжения – с 0,6%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2024 г. е с 9,3% под нивото на същия месец на 2023 г. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 32%, и в добивната промишленост – с 3,9%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение с 0,4%.

Значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 39%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 10,3%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с 10%. Съществено намаление на цените се наблюдава при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 11,7%, производството на химични продукти – с 9,7%, и при производството на основни метали – с 8,7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 1,5% през февруари 2024 г. спрямо предходния месец. Понижение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 6,8%. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост – с 4,1%, и в преработващата промишленост – с 1,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 4,4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 3,5%, и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение – с 3,2%. Намаление на цените е регистрирано при производството на лекарствени вещества и продукти – със 7,6%, а също и при производството на основни метали – с 4,7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 12,1% в сравнение с февруари 2023 г. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 29,5%, и в добивната промишленост – с 4,6%, докато цените в преработващата промишленост нарастват с 0,8%.

Спрямо февруари 2023 г. ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 55,1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 10%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 8,6%. Значителен спад на цените е отчетен при производството на химични продукти – с 15,8%, производството на основни метали – с 11,4%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 6,2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 1% през февруари 2024 г. спрямо предходния месец, а спрямо февруари 2023 г. се понижава с 4,4%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент