Общият индекс на цените на производител в промишлеността в страната се понижава с 0,1% на месечна база през април 2024 г.

Милен Николов
Редактор
30 май 2024, 11:19 128

На годишна база намалява с 6,6%

През април 2024 г. общият индекс на цените на производител в промишлеността в страната се понижава с 0,1% спрямо предходния месец, показват данните на НСИ. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4,5%. Покачване се наблюдава в добивната промишленост – с 6,1%, и в преработващата промишленост – с 0,9%.

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при производството на основни метали – с 3%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 0,9%, и производството на изделия от каучук и пластмаси – с 0,8%. Понижение на цените се наблюдава при производството, некласифицирано другаде – с 2,4%, и при производството на химични продукти – с 1,4%.

Общият индекс на цените на производител през април 2024 г. е с 6,6% под нивото на същия месец на 2023 г. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 28,3%. Увеличение е отчетено в добивната промишленост – с 8,2%, и в преработващата промишленост – с 0,6%.

Покачване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 11,1%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 10%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 9,6%. Съществено намаление на цените се наблюдава при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 9,9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 8,7%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – със 7,4%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0,8% през април спрямо март 2024 г. Понижение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4,1%. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост – с 4,9%, и в преработващата промишленост – с 0,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 2,1%, при производството на изделия от каучук и пластмаси – с 1,4%, и при производството на основни метали – с 1,3%. Намаление на цените е регистрирано при производството, некласифицирано другаде – с 3,5%, а също и при производството на химични продукти – с 1,2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 10,6% в сравнение с април 2023 г. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 28,4%. Увеличение се наблюдава в добивната промишленост – с 2,8%, и в преработващата промишленост – с 0,1%.

Спрямо април 2023 г. нарастване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 9%, производството на облекло, както и ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с по 8,2%, и при производството на мебели – със 7,4%. Намаление на цените е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 9,9%, производството на основни метали – с 8,8%, и производството на химични продукти – с 8,7%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 1,1% през април 2024 г. и с 0,4% спрямо април 2023 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент