Общият индекс на цените на производител в промишлеността се понижава в страната с 2,9% на месечна база през май 2023 г.

Милен Николов
Редактор
30 юни 2023, 15:24 298

На годишна база намалява с 6,7%

Общият индекс на цените на производител в промишлеността се понижава в страната с 2,9% през май 2023 г. спрямо предходния месец, сочат данните на НСИ. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4,4%, в преработващата промишленост – с 2,4%, и в добивната промишленост – с 2,2%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при производството на основни метали – с 5,5%, производството на химични продукти – с 2,8%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 1,4%. Повишение на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 2,8%, производството на мебели – с 0,9% и производството на електрически съоръжения – с 0,8%.

На годишна база общият индекс на цените на производител намалява с 6,7%. Значителен спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 19,4%, в добивната промишленост – с 4,4%, и в преработващата промишленост – с 1,5%.

В преработващата промишленост значително намаление на цените е отчетено при производството на основни метали – с 14,4%, както и при производството на химични продукти – с 11%. Ръст на цените е регистриран при производството на тютюневи изделия ­– с 46,6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 26,8%, и производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 16,5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 2,5% през май 2023 г. спрямо предходния месец. Понижение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4,3%, в добивната промишленост – с 2,9%, и в преработващата промишленост – с 1,3%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при производството на химични продукти – с 3,9%, производството на основни метали – с 3,3%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 1,9%. Повишение на цените е регистрирано при производството на мебели – с 1,2%, и производството на електрически съоръжения – с 1%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава със 7%. Спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 18,9%, а увеличение е отчетено в преработващата промишленост – с 2,1%, и в добивната промишленост – с 0,4%.

Спрямо май 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия – с 60,5%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 38,3%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 23,5%. Спад на цените е отчетен при производството на основни метали – с 20,9%, и при производството на химични продукти – със 17%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент