Общият индекс на цените на производител в България се понижава с 1,6% на месечна база през март 2024 г.

30 април 2024, 11:50 68

Данните са на НСИ

Общият индекс на цените на производител се понижава с 1,6% през март 2024 г. спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8,2%. Покачване се наблюдава в добивната промишленост – с 6,3%, и в преработващата промишленост – с 0,1%, сочат данните на НСИ.

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 8,6%, производството на основни метали – с 3,1%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – 1,4%. Понижение на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия – с 1,5%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, както и при производството на химични продукти – с по 0,9%.

Общият индекс на цените на производител през март 2024 г. е с 87% под нивото на същия месец на 2023 г. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 31,2%, и в преработващата промишленост – с 0,4%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение – с 3,4%.

Понижение на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на химични продукти – с 8,1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – със 7,9%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – със 7,7%. Съществено нарастване на цените се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 13,7%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 10,4%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 9.,5%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент