Общините ще получат подкрепа със средства от ЕС за подобряване пазара на труда и заетостта през 2023 г.

28 ноември 2022, 12:10 397

Българските общини ще могат да кандидатстват или като работодатели, или през Агенцията по заетостта

Операциите по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР 2021-2027), планирани за 2023 г., ще бъдат свързани предимно с развитието на пазара на труда и подкрепа на заетостта. Това коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова, която представи на общините възможностите за кандидатстване по различни мерки, финансирани с европейски средства, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Българските общини ще могат да кандидатстват или като работодатели, или през Агенцията по заетостта. Предстои да бъдат пуснати следните мерки: „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица“ (с бюджет от 55 млн. лева); „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ (с бюджет от 30 млн. лева); „Устойчива заетост за лица в неравностойно положение“ (с бюджет от 100 млн. лева); „Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“ (с бюджет от 22 млн. лева) и „Младежка заетост +“ (с бюджет от 80 млн. лева).

Заместник-министър Ефремова представи още три процедури по ПРЧР, които са отворени за кандидатстване – „Грижа в дома“, „Бъдеще за децата“ и „Укрепване на общинския капацитет“. Чрез реализирането на програмите се предвижда всеки седми българин да бъде обхванат с мерки, които да допринесат за неговия по-добър и по-качествен живот.

Общините все още имат възможност да кандидатстват и по проект „Нова възможност за младежка заетост“, изпълняван от Агенцията по заетостта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент