Обособяват първата по рода си профилирана икономическа зона у нас

11 април 2023, 09:52 290

Тя ще се намира край София

Правителството взе решение да създаде нова икономическа зона край София. Това е първата зона в България, която ще бъде профилирана да служи на един от най-основните приоритетни сегменти в българската икономика – автомобилостроенето и всички свързани с него индустрии, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Новата икономическа зона край София ще бъде изградена на мястото на бившето военно летище в с. Доброславци. Целта е да се привлекат стратегически инвеститори в автомобилния сектор поради потенциала и приноса му за цялостния икономически напредък на България. За целите на управлението на зоната ще се създаде дъщерно дружество, което ще е част от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

Зоната ще се простира на площ от 290 хектара и ще се намира на 15 км. от идеалния център на столицата. Тя ще бъде дом на чисто производство, което ще отговаря на всички добри европейски практики и на нуждите на хората в региона. Предстои изграждането на пътна и железопътна инфраструктура, както и всички необходими за целите на инвеститорите съоръжения. В инвестицията е предвидено и изграждането на социална инфраструктура – зелени площи, велоалеи, ще се осигурят и зарядни станции за електрически автомобили.

От Министерството на иновациите и растежа посочват, че през последните месеци България е в много активен диалог с редица инвеститори от Европа, Близкия Изток, Азия с фокус сектор „Автомобилостроене“ и всички свързани с него индустрии. Става дума за проекти, които варират от 1,5 млрд. евро до 3 млрд. евро и които ще променят лицето на българската икономика и ще създадат хиляди работни места. В момента преговорите са на финалната права.

В автомобилния сектор у нас работят 300 компании, осигуряващи над 67 хил. работни места, като по данни на МИР към днешна дата 80% от сензорите на автомобилите в Европа са произведени в България.

Очаква се подобни икономически зони да бъдат направени и в Южна и Северна България.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент