Оборотите на онлайн търговци и куриери с рекордно високи нива през 2020 г.

4 януари 2021, 15:31 595

В същото време, според експерти, туристическият сектор е отчел загуби за 900 млн. евро

Оборотите на онлайн търговците и куриерите са достигнали рекордно високи нива през 2020 г. Същевременно туризмът е отчел историческа загуба през същия период. Това сочат данни на НСИ, цитирани от в. „Телеграф“, предаде БТА.

Заради пандемията и ограничителните мерки, във връзка с които се наложи затваряне на търговските обекти, приходите от продажби на онлайн търговците са се увеличили значително. През месец май оборотите са се повишили с 15% на годишна база, а през септември – с 55%. Според прогнози на експерти през 2020 г. се е очаквало оборотите на търгуващите онлайн да достигнат 1,9 млрд. лева, което е ръст с 36% спрямо 2019 г.

Според данни от търговците, през изминалата година най-много са се търсили спортни и фитнес уреди, компютри и таблети, а значително по-малко – облекла и обувки.

Статистиката сочи, че с най-големи загуби е туристическият сектор, като експерти предвиждат приходите на бранша да се окажат с 900 млн. евро по-малко от очакваното за 2020 г. Това се дължи на ограничителните мерки, които бяха въведени както у нас, така и по света. Сривът при реализираните нощувки е с над 90% за месеците на най-сериозните ограничения – април, май и юни.

Заради спада на туристическите пътувания има и сериозни намаления на приходите на транспортните компании. Най-големи загуби понесе авиотранспортът, където през летния сезон приходите се сринаха със 75%. Намалението на пътниците на летището в София е с близо 60%, а във Варна и Бургас са отчели спад на полетите с 80% спрямо 2019 г.

При корабите оборотите също са значително по-ниски – с 43% през пролетта и с 35% през лятото. През първото и второто тримесечие на годината при автобусните превозвачи спадът на приходите достигна до 80%, а през третото тримесечие беше регистрирано подобрение, като спадът е бил с близо 28% на годишна база.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент