Оборотът в търговията на дребно запазва нивото си през юни 2023 г. спрямо предходния месец

10 август 2023, 11:47 222

На годишна база е регистриран ръст

През юни 2023 г. оборотът по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ запазва нивото от предходния месец. Оборотът в търговията на дребно нараства с 2,4% спрямо юни 2022 г., сочат данните на НСИ.

Месечни изменения

През юни 2023 г. оборотът в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е без изменение спрямо май 2023 г., при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение – с 0,8%, докато при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано понижение – с 1,2%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, намаление се наблюдава при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки – с 5,4%, търговията на дребно с разнообразни стоки – с 3,2%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 1,8%. По-значителен ръст е отчетен в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 10%.

Годишни изменения

През юни 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 9,7%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 4,2%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано намаление (с 0,5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, спад е отчетен при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки – с 8,8%, търговията на дребно с разнообразни стоки – с 5,1%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1,6%. По-значителен ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 9%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 6,5%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент