Оборотът в търговията на дребно запазва нивото от предходния месец през септември 2023 г.

10 ноември 2023, 13:20 175

Данните са на НСИ

През септември 2023 г. оборотът по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ запазва нивото от предходния месец, сочат данните на НСИ

Оборотът в търговията на дребно е без изменение спрямо септември 2022 г.

Месечни изменения

През септември 2023 г. е регистрирано нарастване на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 3,3%, докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, се наблюдава намаление – съответно с 0,2 и с 0,1%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, понижение е отчетено при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 1,1%. По-значително увеличение е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 0,8%.

Годишни изменения

През септември 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 4,4%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,2%). Понижение е регистрирано при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,3%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-съществен спад е отчетен в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 15%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 5,8%. Повишение е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 5,7%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 2,9%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент