Оборотът в търговията на дребно запазва нивото от предходния месец през август 2023 г.

Милен Николов
Редактор
10 октомври 2023, 11:46 215

На годишна база също е без изменение

През август 2023 г. оборотът по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ запазва нивото от предходния месец, показват предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ. Календарно изгладените данни сочат, че оборотът в търговията на дребно е без изменение спрямо август 2022 г.

Месечни изменения

През август 2023 г. е регистрирано намаление на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 0,5%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 0,2%, докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение – с 1,8%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, понижение се наблюдава при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 1,3%, и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 0,7%. По-значително нарастване е регистрирано в търговията на дребно с разнообразни стоки – с 3%.

Годишни изменения

През август 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 5,6%). Понижение е регистрирано при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2,8%), и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,8%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-съществен спад е отчетен в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 8,2%. Ръст е регистриран само в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 9,9%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент