Оборотът в търговията на дребно се увеличава с 4,3% на годишна база през февруари 2023 г.

Милен Николов
Редактор
10 април 2023, 14:46 214

На месечна база се отчита намаление от 0,5%

През февруари 2023 г. се наблюдава намаление на оборота с 0,5% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Оборотът в търговията на дребно нараства с 4,3% спрямо февруари 2022 г., сочат календарно изгладените данни на НСИ.

Месечни изменения

През февруари 2023 г. е отчетено намаление на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,8%), докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение съответно с 1,2 и с 0,7%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали намаление е отчетено при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности (с 4,3%), търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 1,4%) и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки (с 1,1%). Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 2,4%) и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 2,1%).

Годишни изменения

През февруари 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (със 7,3%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4,9%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали съществено повишение е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 54,2%). Намаление е отчетено при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки (със 7%) и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности (с 4,2%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент