Оборотът в търговията на дребно се увеличава с 1% на месечна база през октомври 2023 г.

Милен Николов
Редактор
8 декември 2023, 11:41 210

На годишна база нараства с 3,1%

През октомври 2023 г. се наблюдава увеличение на оборота с 1% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“, показват предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

Оборотът в търговията на дребно нараства с 3,1% спрямо октомври 2022 г., показват календарно изгладените данни.

Месечни изменения

През октомври 2023 г. е регистрирано нарастване на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 3,2%, търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 1,4%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0,9%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително увеличение е отчетено при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки – с 6,7%, при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 4,3%, и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 4%.

Годишни изменения

През октомври 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8,5%) и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6,8%). Понижение е регистрирано при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,2%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, ръст е отчетен в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 18,8%, в търговията на дребно с разнообразни стоки – със 7%, и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки – с 6,9%. По-съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – със 7,6%, и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 4,7%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент