Оборотът в търговията на дребно с ръст от 1,5% на месечна база през май 2023 г.

10 юли 2023, 11:30 207

На годишна база също се отбелязва увеличение

През май 2023 г. се наблюдава увеличение на оборота с 1,5% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Оборотът в търговията на дребно нараства с 1,8% спрямо май 2022 г., показват календарно изгладените данни на НСИ.

Месечни изменения

През май 2023 г. е отчетено увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 3,4%, и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1,1%, докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано намаление – с 0,3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително увеличение е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки – с 9,9%, и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 6,5%.

Годишни изменения

През май 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1,6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, ръст е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 11,7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 9,2%, и при търговията на дребно с разнообразни стоки – с 5,6%. По-значителен спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия с – 11,3%, и при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки – със 7,4%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент