Оборотът в търговията на дребно намалява с 0,7% на годишна база през юли 2022 г.

12 септември 2022, 15:18 358

На месечна база не се наблюдава намаление на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“

През юли 2022 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ намалява с 0,7% спрямо същия месец на 2021 г. На месечна база, спрямо юни 2022 г., не се наблюдава изменение, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

На месечна база през юли 2022 г. се наблюдава увеличение на оборотите в следните групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 2,0%, и търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 1,2%. Намаление е отчетено при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 3,5%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, на месечна база е регистрирано по-значително нарастване на оборота в следните сфери: търговия на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 2,6%) и търговия на дребно с фармацевтични и медицински стоки (с 2,3%). Намаление се наблюдава в две сфери: търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника (с 5,0%) и търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 2,0%).

На годишна база през юли 2022 г. се наблюдава увеличение на оборотите в следните групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 5,0%, и търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 4,0%. Намаление е отчетено при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 10,2%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, на годишна база е регистрирано по-значително нарастване на оборота в следните сфери: търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 29,2%), търговия на дребно с разнообразни стоки (с 9,6%), търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 6,9%) и търговия на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 2,3%). Намаление на оборота се наблюдава при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (с 5,1%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент