Оборотът в търговията на дребно намалява с 0,6% на месечна база през март 2024 г.

9 май 2024, 12:08 36

Търговският оборот нараства с 0,3% спрямо март 2023 г.

През март 2024 г. се наблюдава намаление на оборота с 0,6% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Търговският оборот нараства с 0,3% спрямо март 2023 г., показват данните на НСИ.

Месечни изменения

През март 2024 г. е отчетено намаление на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 2,3%, с хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0,8%, и при автомобилните горива и смазочните материали – с 0,4%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, съществен спад е отчетен при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 4%, при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 3,8%, и при търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 3,3%. Увеличение се наблюдава в търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1,3%.

Годишни изменения

През март 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано увеличение на оборота при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия – с 8,6%, регистрирано е намаление при автомобилните горива и смазочните материали – с 15,5%, докато търговията с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, запазва нивото си от предходната година.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, значителен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 22,3%. Спад е регистриран при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 9,2%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 5,7%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент