Оборотът в търговията на дребно бележи ръст с 5,6% на годишна база през януари 2023 г.

10 март 2023, 11:53 371

На месечна база също има увеличение

През януари 2023 г. се наблюдава увеличение на оборота с 1,8% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Оборотът в търговията на дребно нараства с 5,6% спрямо януари 2022 г., сочат предварителните данни на НСИ.

Месечни изменения

През януари 2023 г. е отчетено нарастване на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2,6%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2%), докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава намаление (с 0,2%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значителен ръст е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 8,7%. Намаление се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 2,8%.

Годишни изменения

През януари 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 8,5%), търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8,1%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,2%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 52,8%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 12,6%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – със 7,8%.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент