Оборотът в търговията на дребно бележи ръст с 3,4% на годишна база през декември 2022 г.

10 февруари 2023, 13:05 360

На месечна база не се наблюдава изменение

През декември 2022 г. не се наблюдава изменение на оборота спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Оборотът обаче нараства с 3,4% спрямо декември 2021 г., сочат календарно изгладените данни на НСИ.

На месечна база

През декември 2022 г. е отчетено нарастване на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1,3%) и с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,1%), докато при нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава намаление (с 0,6%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен спад е регистриран в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 13,4%. Увеличение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия –  с 1.5%, и с компютърна и комуникационна техника – с 1,3%.

На годишна база

През декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15,8%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4,4%). Намаление е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2,7%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 32,1%. Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 6,4%, и с компютърна и комуникационна техника – с 5,2%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент