Обнародвани са промени в Правилника за прилагане на ЗДДС

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
28 юни 2023, 09:01 1158

Основните промени касаят предоставената възможност да се намали данъчната основа на доставката в случай на неплащане, което може да е несъбираемо

В Държавен вестник, бр. 55 от 27 юни 2023 г., е обнародван Правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност. Промените отразяват последните изменения и допълнения в Закона за данък върху добавената стойност, както и някои редакционни промени, наложени от практиката по прилагане на ЗДДС и Правилника в съответствие с европейското законодателство в областта на облагането с данък върху добавената стойност.

Основните промени касаят въведените в ЗДДС правила, които дават възможност доставчикът да намали данъчната основа и данъка за доставката, когато вземането по доставката не е платено или е несъбираемо. В резултат на това в Правилника са въведени разпоредби, регламентиращи изискванията към данъчните документи, издавани в тези случаи, правила за определяне на намалението, респективно увеличението, в случаите на пълно или частично неплащане по доставка, както и ред за деклариране и отчитане на издадените в тези случаи данъчни документи.

С друга част от приетите изменения се допълват и конкретизират съществуващи и нововъведени правила в ЗДДС, свързани с удостоверяването на доставки, облагаеми с нулева ставка.

По-голямата част от промените в Правилника влизат в сила още в деня на обнародването му в Държавен вестник, а именно 27 юни 2023 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент