Обнародвани са изменения в Правилника по прилагане на ЗДДС заради Брекзит

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
10 февруари 2021, 11:44 819

Промените касаят новия начин за идентифициране на данъчно задължените лица от Северна Ирландия, за които в номера им по ДДС ще се използва префиксът „XI“

В брой 11 от 9 февруари 2021 г. на Държавен вестник са обнародвани изменения в Правилника по прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (ППЗДДС). Промените са направени във връзка с изменения в ЗДДС и влизат в сила в деня на публикуването.

Основният момент в измененията касае новоприетите правила за идентифициране на данъчно задължените лица в Северна Ирландия след Брекзит. Предвидено е след 1 януари 2021 г. във VIES-декларацията да се използва префиксът „XI“. Изрично са предвидени разпоредби в кои случаи регистрираните лица не подават VIES-декларация – при извършване на доставки на услуги с място на изпълнение на територията на Северна Ирландия, и кога се подава VIES-декларация – когато се извършват доставки на стоки, по които получатели са данъчно задължени или данъчно незадължени юридически лица, които са регистрирани за целите на ДДС в Северна Ирландия. Посочено е, че след 31 декември 2020 г. VIES-декларацията не може да съдържа идентификационен номер по ДДС на получателя/придобиващия със знак на държавата „GB“.

Друга промяна касае въвеждането на ред при издадени кредитни и/или дебитни известния след 1 януари 2021 г. във връзка с доставки на стоки или услуги, получатели по които са данъчно задължени лица или данъчно незадължени юридически лица, регистрирани за целите на ДДС в Обединеното кралство и Северна Ирландия, и които са декларирани в данъчни периоди преди Брекзит. Издадените кредитни и/или дебитни известия трябва да се отразят в дневника за продажби и в справка-декларацията за периода, през който са издадени, като не е необходимо да се включват във VIES-декларацията. При корекции на грешки (неотразени или неправилно отразени документи в отчетните регистри) във VIES-декларацията за декларирани преди 1 януари 2021 г. доставки на стоки и услуги ще е необходимо подаване и на VIES-декларация заедно със справка-декларацията.

Обнародвани са и промени във връзка с освобождаването от облагане с ДДС на застрахователни и презастрахователни услуги, както и други редакционни и технически промени във връзка с необходимостта от привеждане на приложенията в ППЗДДС в съответствие с направените изменения в ЗДДС.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент