Обнародвана е нова наредба, приета заради изменения в Закона за хазарта

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
16 февруари 2021, 16:25 810

Наредбата регламентира подлежащите на вписване обстоятелства, както и условията и реда за воденето и поддържането на публичните електронни регистри от НАП и БИМ по Закона за хазарта

В днешния Държавен вестник, бр. 13, е обнародвана Наредба № Н-4 от 11 февруари 2021 г. за подлежащите на вписване обстоятелства, условията и реда за водене и поддържане на регистрите по Закона за хазарта, както и предоставяните електронни услуги, издадена от министъра на финансите. Тя е приета във връзка с изменения в Закона за хазарта, с които е предвидено функциите на регулатор на хазартните и свързаните с тях дейности да се осъществяват от НАП, а воденето и поддържането на регистри по закона да се извършва от приходната агенция – съвместно с Българския институт по метрология ( БИМ).

С Наредбата са определени регистрите, които ще се водят и поддържат от НАП, както и обстоятелствата, които ще подлежат на вписване. Предвидени са и регистрите, които ще се поддържат от БИМ. Изрично е регламентирано какви обстоятелства ще подлежат на вписване в тези регистри, като е забранено да се вписват данни, които представляват лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни. Също така е посочено, че всички вписвания и заличавания в регистрите ще се извършват от длъжностни лица, които са определени със заповед на изпълнителния директор на НАП, съответно със заповед на председателя на БИМ. Предвидена е възможността НАП и БИМ да предоставят и електронни административни услуги.

Със заключителните разпоредби на Наредбата се отменя досега действащата Наредба № Н-3 от 2012 г. за воденето, поддържането и подлежащите на вписване обстоятелства в електронните регистри на Държавната комисия по хазарта и за предоставяните електронни услуги (обнародвана в ДВ, бр. 70 от 2012 г.).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент