Обнародваха нова наредба по Закона за хазарта, която регламентира регистрирането на участниците в онлайн хазартни игри

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
25 февруари 2021, 17:48 1125

Определени са и подлежащите на вписване обстоятелства за участниците в централната компютърна система на организаторите, както и осигуряването на достъп до тези данни на ДАНС и НАП

С Постановление № 50 от 15 февруари 2021 г. на Министерски съвет е приета Наредба за условията и реда за регистрация и идентификация на участниците, съхраняването на данни за организираните онлайн залагания на територията на Република България и за подаване на информация за хазартните игри към сървър на Национална агенция за приходите. Наредбата е публикувана в извънредния брой на Държавен вестник, бр. 14, от 17 февруари 2021 г. и е влязла в сила три дни след това.

В наредбата се определят изискванията за регистрация и идентификация на участниците в онлайн хазартни игри, вписването им в централната компютърна система на организаторите на такива игри, както и подаването на информация към регулаторния орган (НАП). Уредени са и начинът и условията за съхраняването на всички данни, свързани с провеждането на онлайн хазартни игри, както и осигуряването на достъп до тези данни на Държавна агенция „Национална сигурност“ и НАП.

Наредбата е приета във връзка с изменения в Закона за хазарта, обнародвани в Държавен вестник, бр. 69 от 2020 г., с които е предвидено функциите на регулатор на хазартните и свързаните с тях дейности да се осъществяват от изпълнителния директор на НАП. Друга част от промените в закона касаят и приемането на нови изисквания, на които трябва да отговарят организаторите на хазартни дейности. Променени са и основанията за издаване/приемане на голяма част от предвидените в закона подзаконови нормативни актове. Това е наложило приемането на настоящата Наредба и отмяната на Наредба № 1 от 2013 г. за реда и начина за идентификация и регистрация на участниците, съхраняването на данни за организираните онлайн залагания на територията на Република България и за подаване на информация за хазартните игри към сървър на Държавна комисия по хазарта и Национална агенция за приходите, издадена от министъра на финансите, обнародвана в Държавен вестник, бр. 22 от 2013 г., която е уреждала същата материя.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент