Облекчен е режимът за прехвърляне на майчинство от 1 януари 2023 г.

9 януари 2023, 14:31 32420

Прехвърлянето вече може да е и на бабите и дядовците на детето

От 1 януари 2023 г. майките могат да прехвърлят ползването на отпуска за бременност и раждане след шестия месец от раждането на детето не само на бащата, но и на бабите и дядовците. Условието обаче е те да работят по трудово или служебно правоотношение, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Бабата или дядото, на които е прехвърлен отпускът, имат право на обезщетение от НОИ, докато детето навърши една година. Размерът му е 90% от средния им осигурителен доход за последните 24 месеца.

Същото право имат осиновителките, които ползват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

Припомняме, че майките имат право на паричното обезщетение при бременност и раждане за срок от 410 дни, като 45 от тези дни са за периода преди раждането. Обезщетението за този период (от 410 дни) се изчислява като 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигуровки. За самоосигуряващите се – внесените осигуровки за общо заболяване и майчинство за периода от 24 месеца преди на началото на отпуска поради бременност и раждане.

Обезщетението за бременност и раждане обаче не може да е по-малко от минималната заплата, която от 1 януари 2023 г. е 780 лева. За втората година след раждането на детето обезщетението за майките остава в размер на 710 лева. Причината е, че парламентът удължи действието на бюджета, а по този начин и досегашното обезщетение.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент