Няма да се плащат осигурителни вноски и за електронните ваучери

Милен Николов
Редактор
8 януари 2024, 13:11 195

Хартиени ваучери ще могат да се предоставят до 30 юни 2024 г.

Осигурителни вноски няма да се изчисляват и внасят върху средства, предоставени под формата на ваучери за храна не само на хартиен, но и на електронен носител. Това предвижда проект за промени в Наредбата за доходите, върху които се дължат осигуровки. Документът е качен за обсъждане в портала за обществени консултации на Министерския съвет, съобщи Investor.bg.

Това се налага, тъй като съгласно приета от депутатите промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане ваучерите за храна ще са само електронни от 1 юли.

Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане е в сила от 1 януари тази година. Тя предвижда преходен период за преминаване изцяло към ваучери за храна на електронен носител от средата на годината.

Предвижда се до 30 юни 2024 г. ваучери за храна да може да се предоставят и на хартиен носител.

Промяната в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, се налага, за да бъде тя синхронизирана с тези нови законови разпоредби, тъй като сега в нея е предвидено, че не се внасят осигуровки само за хартиените ваучери.

За 2024 г. работодателите ще могат да предоставят на служителите си необлагаеми средства под формата на ваучери за храна до 200 лева на служител. Ваучерите се използват основно в хранителни магазини и ресторанти.

Хартиените ваучери ще са валидни до изписания на тях срок. Електронният ваучер ще прилича на банкова карта или изцяло виртуален инструмент – мобилно приложение.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент