НСТС прие проект за изменение и допълнение на ЗКПО

6 декември 2021, 16:53 512

Проектът беше подкрепен без изключение от всички страни

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие на заседание в Министерския съвет ( МС) днес проект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), предава БТА.

В Закона за изменение и допълнение на ЗКПО една от промените е свързана с въвеждане на разпоредби на европейска директива по отношение на правилата и несъответствията на хибридни образувания, съобщи служебният заместник министър на финансите Людмила Петкова, която представи промените.

Част от другите предложения са свързани с уточняване на данъчното третиране на резултата от продажбата с обратен лизинг, класифициран като оперативен лизинг в случаите, в които се прилагат международните счетоводни стандарти (МСС).

Промени са направени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ): когато едноличен търговец или самоосигуряващо се лице почине, да бъде предоставена възможност на наследниците да подават декларации и други необходими документи. Досега, по думите на заместник-министър Петкова, в закона по този въпрос е имало празноти.

Промените в ЗКПО бяха подкрепени без изключение от представителите на бизнеса на срещата – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и Съюзът за стопанска инициатива. Промените бяха одобрени и от представители на КНСБ и КТ "Подкрепа". От КНСБ изтъкват по време на срещата, че искат данък печалба върху доходите на юридическите лица да стане 15%, тъй като средноевропейските ставки са много по-високи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент