НСТС предложи линията на бедност да се повиши от 413 на 504 лева от 1 януари 2023 г.

19 септември 2022, 14:54 307

Това ще бъде най-големият ръст, откакто се прилага този механизъм

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди проект на постановление на Министерския съвет за определяне на линията на бедност за 2023 г., както и проекти за промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските и Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, подготвени от Министерството на труда и социалната политика ( МТСП).

От НСТС предлагат от 1 януари 2023 г. линията на бедност да се увеличи от 413 на 504 лева, т.е. с 91 лева (22%) в сравнение с 2022 г. Това ще бъде най-големият ръст, откакто се прилага този механизъм.

По думите на министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, нарастването на линията на бедността значително изпреварва инфлационните процеси. Той коментира и основните изменения в наредбите за работното време и за изплащаните от НОИ парични обезщетения, които са свързани с вече приетите и транспонирани директиви в областта на родителските отпуски и редът за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата/осиновителя, регламентиран в КТ. Новите разпоредби регламентират документите, които баща/осиновител трябва да представи в предприятието, срокът за тяхното подаване, условията за прекратяване на отпуска и задължението на работодателя да го разреши или писмено да уведоми служителя в случай на отказ.

С измененията в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО се осигурява възможност за отпускане и изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата/осиновителя. За тази цел се създават нужните образци на документи и се регламентира редът за тяхното предоставяне в НОИ от осигурителите и самоосигуряващите се лица.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент