НСТС обсъди проекта на Закона за бюджета на ДОО за 2024 г.

Милен Николов
Редактор
22 ноември 2023, 12:16 225

Предлага се осигурителят да плаща само първите два дни от болничния

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., съобщи Министерството на труда и социалната политика. В него е предвидено повишение от 1 юли 2024 г. с 11% на пенсиите, отпуснати до края на 2023 г. Със същия процент се предвижда да бъдат увеличени и минималните размери на всички пенсии. В резултат на повишенията се очаква средната пенсия да нарасне с около 100 лева и да достигне 883 лева.

В проекта се предлага и увеличение от 26,5 на 30% на т.нар. „вдовишка добавка“ , която преживелият съпруг получава от пенсията на починалия. Според данните на НСИ за индикаторите за бедност този риск е най-висок при самотно живеещите над 65 години. За 2022 г. 61% от тези хора са били в риск от бедност, което прави тази подкрепа особено важна.

В подкрепа на бизнеса се предлага да бъдат намалени от три на два дните от временната неработоспособност на осигурените лица, за които заплащането на паричното обезщетение е за сметка на осигурителя.

Необходимите средства за всички плащания от държавното обществено осигуряване са осигурени, без да се повишават размерите на осигурителните вноски.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент