НСИ: Въпреки пандемията ръст на заплатите през третото тримесечие на 2020 г.

22 декември 2020, 00:00 619

Възнагражденията са с 3,4% по-високи на час спрямо миналата година

Данни на НСИ за третото тримесечие на 2020 г. сочат, че възнагражденията у нас са с 3,4% по-високи на час спрямо същия период миналата година.

Заради пандемията много хора са загубили работата си, но това са предимно лица с ниски възнаграждения, което обяснява защо средната заплата на тези, продължаващи да работят, се увеличава.

Най-сериозен ръст е отчетен при заетите в сектор „Операции с недвижими имоти“, където възнагражденията се увеличават с 25,3% спрямо 2019 г. На второ място са заплатите на работещите в държавната администрация с ръст от 16,2% на годишна база. Основна причина за това увеличение е вдигането на възнагражденията на администрацията с 10% в началото на 2020 г. С 30% бяха увеличени заплатите и на служители в редица министерства и агенции, които работят на първа линия.

Увеличение има и в сферата на застраховането и финансите – 6,1%, докато при търговията ръстът е 6,4%, показват данните на НСИ. В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ ръстът на заплатите е 6,5%.

В някои браншове обаче е отчетен спад – в сферата на културата, спорта и развлеченията възнагражденията са с 12% по-ниски от миналата година, а при хотелите и ресторантите понижението на заплатите е с 5,1%. При заетите в преработващата промишленост намалението на заплатите е с 1,9%, докато при транспорта, складирането и куриерските услуги понижението е с 4,1%. Причината за това вероятно е наемането на много нови куриери на ниски заплати.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент