НСИ: Ръст на производството, строителството и търговията на дребно през ноември 2021 г.

10 януари 2022, 15:00 478

В промишленото производство най-сериозен ръст на годишна база отчитат електричеството (48%) и добивната промишленост (42,3%)

През ноември 2021 г. промишленото производство в страната се увеличава за шести пореден месец – това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Оборотите в търговията на дребно също нарастват за трети пореден месец, а секторът на строителството отбелязва по-значително повишение за пръв път от март 2021 г. насам.

През ноември 2021 г. промишленото производство се увеличава с 1,4% спрямо октомври, когато нарасна с 1% – постоянно подобрение на показателя от юни 2021 г. насам. Растежът в промишленото производство се дължи на увеличение от 8,2% в добивната промишленост и повишение от 0,7% в преработващата промишленост, но пък при отчетен спад от 2,5% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Промишленото производство нараства с 13,2% спрямо ноември 2020 г., а най-сериозен ръст на годишна база е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – цели 48%. Обемите в добивната промишленост нарастват с 42,3%, а в преработващата – с 5,5%.

Индексът на производството в сектор „Строителство“ през ноември се повишава с 1,9% в сравнение с октомври, когато спадна с 0,6% спрямо предходния месец. Ръстът през ноември е най-високият от март 2021 г. досега. Продукцията на гражданското и инженерното строителство през ноември нараства с 2,1% на месечна база, а на сградното строителство – с 1,7%.

Строителната продукция през ноември се повишава с 3,2% на годишна база след понижение от 2% през октомври 2021 г. Строителството на сгради намалява на годишна база през ноември с 3,3%, а гражданското и инженерното строителство спада с 3,1%.

През предпоследния месец на 2021 г. е отчетен ръст в обемите на търговците на дребно за трети пореден месец, като оборотът нараства с 0,5% спрямо октомври (когато отчете повишение от 1,0%). На годишна база ръстът при търговията на дребно се забавя през ноември до 6,7% от 7,6% през октомври, но въпреки това продължава да нараства девети пореден месец.

Дейността на бизнеса в страната продължава да се подобрява и оживление се наблюдава както в строителния сектор, така и в търговията на дребно, видно от по-високите обороти през месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент