НСИ: Промяна на цените в период на криза

25 януари 2021, 15:35 73

Средното нарастване на цените на хранителните продукти е 5,4%

За 2020 г. е отчетен ръст от 5,4% на основните хранителни продукти, сочат данните на НСИ.

Оскъпяването при месото и местните продукти е в размер на 10,1%, а при плодовете – 12,1%. Млякото, млечните продукти и яйцата са поскъпнали с 4,7%. Тенденцията показва, че всички хранителни групи увеличават цената си, като по-слабо осезаемо е поскъпването при напитките, където предпочитанията към алкохолните са се повишили, което предизвиква по-бърз растеж на цените им. Слабо поскъпват тютюневите изделия – едва с 0,5%, сочат данните на НСИ.

Очаквано, облеклото и обувките поевтиняват, тъй като има по-малко търсене. При обувките дефлацията е 2,9%, докато при облеклото е 1,1%. Лек спад на цените има и при мебелите, електроуредите и инструментите за дома.

С 5% се понижават цените на транспорта, а при съобщенията – с 1,4%. В  сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ въпреки намалената ставка на данъка върху добавената стойност, цените се повишават с 2,7%, движени от „Общественото хранене“, където инфлацията е 5,5%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент