НСИ: Промяна на цените в период на криза
Средното нарастване на цените на хранителните продукти е 5,4%
За 2020 г. е отчетен ръст от 5,4% на основните хранителни продукти, сочат данните на НСИ.
Оскъпяването при месото и местните продукти е в размер на 10,1%, а при плодовете – 12,1%. Млякото, млечните продукти и яйцата са поскъпнали с 4,7%. Тенденцията показва, че всички хранителни групи увеличават цената си, като по-слабо осезаемо е поскъпването при напитките, където предпочитанията към алкохолните са се повишили, което предизвиква по-бърз растеж на цените им. Слабо поскъпват тютюневите изделия – едва с 0,5%, сочат данните на НСИ.
Очаквано, облеклото и обувките поевтиняват, тъй като има по-малко търсене. При обувките дефлацията е 2,9%, докато при облеклото е 1,1%. Лек спад на цените има и при мебелите, електроуредите и инструментите за дома.
С 5% се понижават цените на транспорта, а при съобщенията – с 1,4%. В сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ въпреки намалената ставка на данъка върху добавената стойност, цените се повишават с 2,7%, движени от „Общественото хранене“, където инфлацията е 5,5%.
ДРУГИ НОВИНИ
Ресурси по Видове
- Актуални Авторски Ресурси (3673)
- Статии (96)
- Становища по Казуси (483)
- Стопански Операции (171)
- Уроци (222)
- Сметки от Сметкоплан (217)
- Видеоуроци (140)
- Примерни Документи (177)
- Калкулатори (31)
- Примери към Калкулатори (129)
- Резюмирани Разпоредби (578)
- Базови Примери към Членове (575)
- Резюм. Съдебна Практика (819)
- Резюм. Указания от Институции (66)
- Фишове на НАП (200)
- Нормативни Актове (520)
- Учебници (2)
- Тематичнo Резюме на Закон (4)
- Базови Примери към Закон (7)
- Наръчници на НАП (2)
- Новини (3288)