НСИ: През третото тримесечие БВП на един зает се увеличава с 1,9% на годишна база

8 декември 2021, 10:59 416

Към края на месец септември заетите лица в икономиката са 3,657 млн., а общият брой на отработените часове е над 1,456 млрд.

След като през 2020 г. пандемията рязко сви производителността на труда под влияние на ограничителните мерки, блокадите и затворените бизнеси, в началото на 2021 г. тенденцията рязко се обърна. За периода юли – септември брутният вътрешен продукт ( БВП) на един зает се увеличава реално с 1,9% спрямо същото тримесечие на миналата година. За сравнение, в периода януари – март БВП на един зает се увеличи с 2% на годишна база. Това сочат данните на НСИ за третото тримесечие на 2021 г.

Към края на месец септември заетите лица в икономиката са 3,657 млн., а общият брой на отработените часове е над 1,456 млрд.

Структурата на заетостта по икономически сектори на годишна база показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите, както и в индустриалния сектор, докато в аграрния е отчетено намаление.

Данните на НСИ показват още, че на едно заето лице се падат 9,789 млн. лева от текущия обем на БВП. Всеки зает създава средно 24,8 лева БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие на тази година се увеличава реално с 0,9% спрямо същия период на 2020 г. БДС за един отработен човекочас за същия период се увеличава реално с 1,8%.

По предварителни данни за третото тримесечие равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 9,067 млн. лева БДС средно на един зает и 22 лева за един отработен човекочас.

В сектор „Услуги“ всяко заето лице произвежда средно 8,866 млн. лева БДС. За един отработен човекочас се създават средно 22,4 лева от текущия обем на показателя. Производителността на труда в аграрния сектор е най-ниска и се равнява на 3,567 млн. лева БДС на един зает и 9,2 лева – за един отработен човекочас.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент