НСИ представи предварителни данни за изменението на индекса на оборота в услугите през третото тримесечие на 2023 г.

Милен Николов
Редактор
24 ноември 2023, 15:34 203

Индексът за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ намалява с 1,3%, а за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ остава без промяна

През третото тримесечие на 2023 г. индексът на оборота в услугите за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ намалява с 1,3% в сравнение с предходното тримесечие, показват предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ. Съществено намаление е регистрирано при „Воден транспорт“ – с 8,2%, докато увеличение се наблюдава само при „Въздушен транспорт“ – с 1,8%.

Индексът на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ остава без изменение спрямо второто тримесечие на 2023 г. Понижение е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (7,4%) и „Издателска дейност“ (7%), а най-голямо увеличение се наблюдава при „Информационни услуги“ (4,4%).

При „Други бизнес услуги“ значителен спад спрямо предходното тримесечие е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 35,5%. Най-голямо увеличение се наблюдава при „Други професионални дейности“ – с 13%.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2023 г. индексът на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 5% под равнището на същото тримесечие на 2022 г. Данните са предварителни и календарно изгладени. Спад е отчетен при „Воден транспорт“ – със 17%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ – с 10,8%. Увеличение се наблюдава при „Въздушен транспорт“ – с 8,5%, и „Пощенски и куриерски услуги“ – с 5,8%.

Индексът на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е с 12,8% по-висок в сравнение със същото тримесечие на 2022 г. Значителен ръст е регистриран при „Информационни услуги“ (20,5%), „Дейности в областта на информационните технологии“ (13,3%) и „Далекосъобщения“ (12,6%). Намаление е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ – с 2,2%.

При „Други бизнес услуги“ най-голям ръст спрямо третото тримесечие на 2022 г. се наблюдава при „Други професионални дейности“ – с 35,3%, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ – с 34,5%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент